15 Benda Pertama Kali Dicipta Di Dunia

15 benda pertama di dunia - Miro CornerZ

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Mungkin perkara ini di luar pengetahuan kita, dengan ini aku berkongsi informasi barangan yang dicipta atau dibuat atau dihasilkan buat pertama kalinya di dunia ini. Sahih atau tidak info ini aku pun tidak pasti sebab aku pun versumberkan dari blog Seberang Tanah Melayu kita..Jom, kita lihat satu persatu…

 

KAMERA DIGITAL PERTAMA DI DUNIA

December 1975, Engineer Kodak, Steve Sasson mencipta kamera digital ini .Berukuran pembakar roti dan resolusi 100×100 - atau 0.01 megapixels.

Kamera Digital Pertama

MOTEL PERTAMA DI DUNIA

Motel Inn di San Luis Obispo, California, motel pertama di dunia. Dibangunkan pada 1925 oleh arkitek LA, Arthur Heineman. Motel Inn diberi nama Milestone Mo-Tel. Kos untuk satu malam adalah $1.25 dan masih beroperasi sehingga saat ini.

Motel pertama

 

ALBUM COVER PERTAMA DI DUNIA

Direka oleh Alex Steinweiss, seorang pereka yang berumur 23 tahun, menciptakan album cover pada 1938 untukPiringan Hitam Columbia. Album ini berjuful Smash Song Hits by Rodgers and Hart.

album pertama

 

NOVEL PERTAMA DI DUNIA

Lebih dari beribu2 tahun-tahun yang lalu, lebih kurang 1007M, novel yang berjudul Tale of Genji mengisahkan cerita seorang lelaki yang sedang mencari cinta dan banyak kali dia bertemu wanita di sepanjang jalan. Ditulis oleh orang Jepun yang bernama Murasaki Shikibu.

Novel pertama

 

WEB SERVERS DAN WEB SITE PERTAMA DI DUNIA 

A Next Computer of CERN (1990)

server pertama

 

MOTOKAR PERTAMA DI DUNIA 

Kenderaan bermotor pertama dicipta dan dibangunkan oleh orang Jerman, Gottlieb Daimler dan Wilhelm Maybach di Bad Cannstatt (Stuttgart) pada 1885. Walaupun ada yang mengatakan sudah wujud Reitwagen (kereta kuda bermotor). Kendaraan pertama ini digerakkan dengan minyak tanah.

Motor pertama

X RAY PERTAMA DI DUNIA

PAda 1895, Wilhelm Conrad Röntgen, profesor fizik dari Universiti Wurburg di Jerman, Mendapat  Hadiah Nobel dalam bidang Fizik pada tahun 1901 kerana penemuan sinar-x beliau.

x-ray pertama

 

MOUSE PERTAMA DI DUNIA

Mouse pertama  di dunia dibuat oleh Douglas Engelbart pada 1964, terdiri darpada dua sliding wheel dan dibuat daripada kayu.

mouse pertama

 

GEDUNG TERTINGGI PERTAMA DI DUNIA

Ketinggiannya 42 meter di rekodkan pada 1885 di Chicago, Illinois dan dan kemudian diubahsuai semula pada 1931. gedung ini ialah bangunan untuk Home Insurance Building yang mempunyai 10 tingkat. 

pencakar langit pertama

KERETA KONSEP PERTAMA  DI DUNIA

Direka pada Tahun 1938 oleh Jenderal Harley Earl, Buick Y-Job.

kereta konsep pertama

 

MP3 PERTAMA DI DUNIA 

DI lancarkan pada tahun 1998, MP3 Player Pertama Di Dunia, terdiri dari 32MB dan 64MB. Harganya pula ialah$69.

 mp3 pertama

 

MICROPROSESSOR PERTAMA DI DUNIA

Pada November1971, Syarikat Intel menghasilkan micro prosessor pertama, Intel 4004 (U.S. Patent #3,821,715), diciptakan oleh Federico Faggin, Ted Hoff, dan Stan Mazor.

micro processor pertama

 

MAJALAH PERTAMA DI DUNIA 

The Gentleman's Magazine diterbitkan pada 1731, di London, dan dianggap sudah menjadi majalah pertama. Edward Cave yang bertanggungjawab dalam suntingan The Gentleman's Magazine.

magazine pertama

 

PHOTOGRAPHY PERTAMA DI DUNIA

Gambar yang diambil pada 1826 dan di gelar "View from the Window at Le Gras" .

photograph pertama

 

Sumber dari BLOG INI. Masih banyak lagi aku rasa cuma ini jer yang ada dalam blog tu…huhuhu

Related Posts with Thumbnails