Fungsi Dan Terapi Lubang Hidung (Pernafasan)

TERAPI PERNAFASAN - Miro CornerZ

 

Assalamualaikum dan  Salam Sejahtera. Hidung merupakan salah satu pancaindera yang dikurniakan oleh Allah S.W.T untuk kita menikmati pelbagai bauan di muka bumi ini serta fungsi utamanya ialah bernafas. Justeru itu, di sini aku ingin berkongsi fungsi dan terapi lubang hidung. Sesiapa yang sudah mengetahui dan mengamalkannya amat bagus sekali dan kepada yang belum tahu cerita ini, mari aku kasi tau sama korang….

 

Kita memiliki hidung berlubang disebelah kiri dan disebelah kanan, kalau tak berlubang sila gali lubang itu…hahaha..bergurau. Jadi, apakah fungsinya sama untuk menghirup dan membuang nafas? Sebenarnya fungsinya tidak sama dan dapat kita rasakan perbezaannya; sebelah kanan mewakili matahari (mengeluarkan panas) dan sebelah kiri mewakili bulan ( mengeluarkan sejuk).

 

 

Jika sakit kepala, cubalah menutup lubang hidung sebelah kanan dan bernafaslah melalui hidung sebelah kiri dan lakukan kira-kira 5 minit, dengan izin Allah, sakit kepala akan sembuh.
Jika anda merasa penat, lakukan dengan sebaliknya. Tutup lubang hidung sebelah kiri dan bernafaslah melalui hidung sebelah kanan.

 

Perempuan bernafas lebih dengan hidung sebelah kiri, sehingga hatinya mudah sejuk.
Lelaki pula bernafas lebih dengan hidung sebelah kanan, sehingga mudah marah.
Adakah anda perasan dikala saat bangun tidur, lubang hidung sebelah mana yang bernafas lebih cepat ? Sebelah kiri atau kanan ?

 

Jika lubang hidung sebelah kiri bernafas lebih cepat, anda akan merasa sangat penat. Tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan gunakan lubang hidung sebelah kanan untuk bernafas, Anda akan merasa segar kembali dengan cepat. Cara ini boleh diajarkan kepada anak-anak, tetapi kesan yang mujarab kebiasaanya pada orang dewasa.

Untuk membuktikan kesahihan terapi ini, anda CUBALAH!

Related Posts with Thumbnails